
De Wereldvoetbalb
ond (FIFA) heeft uitgesloten dat Surinaamse voetballers met de Nederlandse nationaliteit, maar van Surinaamse origine speelgerechtig
d kunnen zijn voor het Surinaams elftal op basis van de Toescheidingso
vereenkomst. Eind vorig jaar is de poging ondernomen om gebruik te maken van het 'staatsburgersc
hap' uit de overeenkomst.
Op basis van de Toescheidingso
vereenkomst kunnen rechten geclaimd worden door personen die hun roots in Suriname hebben. Op basis van deze rechten dient een bepaalde groep van Surinaamse origine hetzelfde behandeld te worden als de Surinaamse staatsburgers. Na onderzoek door de juridische afdeling van de FIFA blijkt dat dit niet voldoende is om de Surinaamse profvoetballer
s (Suriprofs) speelgerechtig
d te krijgen voor de nationale elftallen.
De FIFA beargumenteerd dat de overeenkomst geen nationaliteit toekent aan personen van Suriname origine, maar alleen de rechten die men heeft ten opzichte van de Republiek Suriname. Volgens de FIFA-regels moeten spelers de permanente nationaliteit bezitten om speelgerechtig
d te zijn voor een nationaal team. "Het recht om behandeld te worden als Surinaams staatsburger, veranderd niks aan het feit dat voetballers naast hun Nederlandse nationaliteit niet de Surinaamse nationaliteit hebben", concludeert de FIFA.
Wanneer de SVB een positief antwoord had gekregen van de FIFA, konden de nationale voetbalselecti
es van Suriname versterkt worden met krachten uit het buitenland. Het lijkt vooralsnog een lange weg naar het moment dat de Suripofs in het Surinaams elftal zullen spelen. De enige weg om het mogelijk te maken is via de Surinaamse regering. Net als de meeste landen in de Caribische zone, zou de politiek de dubbele nationaliteit toe moeten staan. Hetgeen vaak een gevoelig onderwerp is geweest in de Surinaamse politiek.
Toch lijkt er nog een andere mogelijkheid beschikbaar voor de SVB. Het gaat dan om de werkwijze die de Haïtiaanse Voetbalbond hanteert met hun overheid. Haïti staat namelijk net als Suriname géén dubbele nationaliteit toe, maar voetballers van Haitiaanse origine met een andere nationaliteit kunnen wel officiële interlands spelen voor Haïti.
Dit komt doordat de Haïtiaanse overheid een uitzondering maakt voor atleten in het algemeen. "Als de spelers hun band kunnen bewijzen met Haïtiaanse (voor)ouders (bijvoorbeeld paspoort, geboortecertif
icaat etc.) maakt de overheid van Haïti doorgaans een uitzondering voor atleten", aldus de Haïtiaanse Voetbalbond.
Bij navraag bij twee Nederlandse voetballers van Haïtiaanse origine blijkt dit ook te kloppen. Lesly Fellinga en Regillio Nooitmeer hebben inmiddels officiële interlands op hun naam staan voor het Haïtiaans elftal. En dat terwijl ze hun Nederlandse paspoort konden behouden. Van de Haïtiaanse overheid werd een paspoort verkregen om het land te vertegenwoordi
gen op internationaal niveau. Het paspoort wordt alleen voor sport gerelateerde activiteiten gebruikt.
In de WK-kwalificatiereeks in 2008 speelde Natio nog tegen Fellinga in de bijna-gewonnen wedstrijd (2-2). Fellinga is geboren in Port-au-Price, maar is op jonge leeftijd naar Nederland verhuist en heeft toen de Nederlandse nationaliteit verkregen.
Nooitmeer is een geboren Rotterdammer, maar heeft een band met Haïti doordat zijn overgrootvader in het Caribische land werd geboren. Zijn overgrootvader is immers een zoon van Surinaamse ouders die naar Haïti waren verhuisd. Nooitmeer heeft in het verleden ook getracht om voor Suriname uit te komen. "Ik heb er zelf alles aangedaan om voor Suriname te spelen en ben zelfs een aantal keren met Johan Seedorf daar geweest, maar ik denk ook niet dat het snel gaat veranderen Winston Bogarde is ermee bezig geweest Seedorf, Davids etc. de Surinaamse regering wilde het toen gewoon niet veranderen."
De vraag komt op of deze procedure van Haïti ook in Suriname ingevoerd kan worden. Wanneer de Surinaamse wet op de nationaliteit en het ingezetenschap wordt bekeken, is te lezen dat artikel 9 misschien een deur open laat voor uitzonderlijke gevallen.
Artikel 9 luidt als volgt:
1. Naturalisatie kan ook om redenen van staatsbelang worden verleend. Daarbij is artikel 8 niet van toepassing.
2. De wet, waarbij zij verleend wordt, regelt in ieder bijzonder geval de gevolgen van die naturalisatie.
Het lijkt er op dat de overheid op basis van dit artikel een aparte procedure kan opstellen voor het vergeven van de Surinaamse nationaliteit aan atleten met het argument "staatsbelang". Sporters die het land Suriname internationaal kunnen vertegenwoordi
gen, zouden hiertoe gerekend kunnen worden.
Wil Suriname er werk van maken, zal het Surinaamse Ministerie van Buitenlandse Zaken de kar moeten trekken. Eind maart is de kwestie aangekaart bij het Ministerie. "Het verzoek is ontvangen en voor behandeling doorverwezen. Een spoedige reactie kunt u tegemoet zien", aldus het Secretariaat van Buitenlandse Zaken.
Het blijkt dat men de zaak inmiddels in behandeling heeft genomen. Ricardo Panka (Mega Combinatie) wist te melden dat er vorige week donderdag 7 april een gesprek is geweest met enkele collega's, met de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin. Hier is de mogelijkheid van een zogenaamd sportpaspoort besproken. Lackin is de persoon die in het huidige kabinet over sport gaat. De minister heeft namelijk een deel van het Ministerie van Sport- & Jeugdzaken naar zich toe getrokken. Het betreffende deel gaat over de nieuwe sportacademie die in Suriname opgezet zal worden, in samen werking met voetballer Clarence Seedorf.
Alle hoop om de Suriprofs speelgerechtig
d te krijgen voor de nationale voetbalselecti
es ligt nu bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wordt vervolgd...
Gerelateerde nieuwsberichte
n:
- 7 november 2010: Suriprofs moeten wachten op SVB en FIFA
http://natiosuriname.blogspot.com/2010/11/suriprofs-moeten-wachten-op-svb-en-fifa.html- 11 mei 2010: Toescheidingso
vereenkomst biedt kansen voor Suriprofs
http://natiosuriname.blogspot.com/2010/05/toescheidingsovereenkomst-biedt-kansen_10.htmlUPDATE 19 APRIL 2011: De Radio Nederland Wereldomroep (RNW) heeft de uitspraak van Ricardo Panka nagetrokken. Panka meldde namelijk dat het ministerie van Buitenlandse Zaken over het sportpaspoort had vergaderd. Echter zegt de minister van Buitenlandse Zaken tegenover RNW niets te weten van de kwestie. "Het is me totaal onbekend dat op mijn ministerie besprekingen aan de gang zouden zijn over de zogenaamde invoering van een sportpaspoort", reageert Lackin. Of het Surinaams paspoort er ooit zal komen, is onduidelijk.
Bron:
http://natiosuriname.blogspot.com/2011/04/suriprofs-nog-niet-speelgerechtigd-voor.html