hieronder alle vruchten!!
:4971:
check de site voor alles plaatjes!!
http://www.sranangkukru.net/skphp/start.php?menu=weetjes&keuze=vruchtenlijstVruchtenlijst Advokaat
De boom van deze vrucht is hoog en dichtbebladerd
. De vruchten kunnen rond of peervormig zijn. Het vruchtvlees is eiwit en vetrijk en is heel voedzaam. De vrucht wordt in tweeen gesneden van pit en schil ontdaan en soms met zout bestrooid, gegeten. Is ook heerlijk op brood.
--------------------------------------------------------------------------------
Amandel
Boom met etages van horizontale takken. Amandel is van oorsprong uit Zuidoost Azie. De rijpe amandel wordt doormidden gebroken en het dunne pitje wordt gegeten.
--------------------------------------------------------------------------------
Ananas
Vanwege de gelijkenis met de denneappel, noemden de Engelsen deze vrucht 'pineapple'. Het woord 'ananas' is afgeleid van de naam die de Tupi-indianen de vrucht gaven, nl. 'nana'.
De ananas is rijp als de vrucht zoet ruikt en de stekelige bladeren makkelijk los laten. Verse ananas bevat een enzym dat proteïne afbreekt. Het enzym is niet actief meer bij ingeblikt ananas, omdat deze al is gekookt. Bevat veel vitamine A en C. Ananas bevat suikers, maar geen zetmeel.
--------------------------------------------------------------------------------
Appelbacove
Fruit is 9 - 15 cm lang. Van oorsprong is deze vrucht uit de Indo - Maleisische regio. Bananen nooit in de koelkast doen, ze worden niet rijp en worden zwart.
--------------------------------------------------------------------------------
Awara
Awarra is de vrucht van een palmsoort die in de Amazone voorkomt. De oranje-gele vrucht is rijk aan vitamine A en is niet veel groter dan een ei.
--------------------------------------------------------------------------------
Birambie
In 1793 is de birambie van Timor gebracht naar Jamaica en is na enkele jaren overgebracht naar de rest van het Caraibisch gebied en Zuid Amerika. Er zijn 2 soorten birambie: de langwerpige en de ronde. Birambie wordt meestal gebruikt om chutney te maken of wordt op azijn gezet.
--------------------------------------------------------------------------------
Cacao
Zodra de vrucht roodbruin van kleur is, is deze rijp om geplukt te worden. De zaden liggen in rijen van vijfen zijn door pulp omgeven. Het witte zoete vruchtvlees van de bonen is heerlijk. Cacao is de basis voor chocola en is van oorsprong uit Tropisch Amerika.
--------------------------------------------------------------------------------
Cashew
De cashewvrucht is de geel of rode gezwollen steel van de bloem, waar een noot aan groeit. Wrange cashew wordt gebruikt bij keelpijn. De pit van de noot wordt geroosterd.
--------------------------------------------------------------------------------
Djamoen
Is van oorsprong uit India. Als de vrucht donker paars tot zwart is, is het rijp. Het sap veroorzaakt vlekken.
--------------------------------------------------------------------------------
Fransman birambi
Carambola.
De vrucht is ongeveer 12 cm. lang en heeft 5 ribbels. Bevat vitamine C en B.
--------------------------------------------------------------------------------
Granaatappel
De vruchten zijn rond en ongeveer even groot als een sinaasappel. Ze hebben een gladde dikke schil. De rijpe vrucht krijgt een rood bruine kleur. Het vruchtvlees bestaat uit witte zaden die bedekt zijn met roze vruchtvlees. Pas op met het sap van het vruchtvlees, dit laat vlekken achter die moeilijk zijn te verwijderen.
--------------------------------------------------------------------------------
Grapefuit
Zoet-zure citrus soort. De hokjes van de vrucht zijn opgevuld met grote sapcellen.
--------------------------------------------------------------------------------
Guave
De guaveboom bloeit met kleine witte bloemen, voordat deze vruchten geeft. De vrucht heeft een groene of gele kleur en kan rond of peervormig zijn. Het vlees van de guave kan wit, geel of roze zijn, afhankelijk van de soort. De guave kan zowel groen als rijp worden gegeten. De pitten zijn eetbaar.
--------------------------------------------------------------------------------
Ingibakba
letterlijk: Indiaanse bacove
Bacove met een licht rode schil.
--------------------------------------------------------------------------------
Katahar of Nangka
Ook wel jackfruit genoemd. Het is een grote vrucht met een harde knobbelige schil. Het vruchtvlees kan worden gegeten als de vrucht rijp is. Het vruchtvlees is geel en moet in de koelkast worden bewaard, omdat het snel verzuurt.
--------------------------------------------------------------------------------
Kers
De vrucht is oranje-rood/donkerrood en de smaak is zoet-zuur tot zoet. De pit is zacht en verschilt in dit opzicht van de montji montji kersi, die een harde pit heeft.
--------------------------------------------------------------------------------
Knippa (Guinep)(Melicoccus bijugatus)
De vrucht heeft een schaal die gekraakt moet worden. De smaak van de knippa varieert van zuur tot zoet. De vlekken van knippa gaan niet meer uit uw kleren.
--------------------------------------------------------------------------------
Kokosnoot
Het sap van de jonge kokosnoot kan worden gedronken en het vruchtvlees kan als snack worden gegeten.
--------------------------------------------------------------------------------
Lemmetje
De vrucht is heel zuur, maar is rijk aan vitamine C.
--------------------------------------------------------------------------------
Mangistan
Is van oorsprong uit Azie. De vrucht heeft een dikke buitenschil en bevat pitjes met wit vruchtvlees erom heen.
--------------------------------------------------------------------------------
Manja
Is van oorsprong uit India en is een van de oudste vruchten uit de geschiedenis. De vrucht is rijp als het vruchtvlees geel is. De manja is rijk aan vitamine B, C en ijzer.
Bekende soorten zijn: rood borstje, golek.
--------------------------------------------------------------------------------
Maripa
Vrucht van een palmsoort. Onder de schaal van deze vrucht bevindt zich zacht zoet vruchtvlees.
--------------------------------------------------------------------------------
Markoesa
Passie vrucht. de vrucht van deze klimplant behoort tot de familie van de passieflora. De stamper van de passiebloem zou het lijden van Christus symboliseren (vandaar de naam).
De Surinaamse variant kan geel of oranje zijn. Gezegd wordt dat markoesa een rustgevend effect heeft. Als je markoesa eet voor het slapen gaan, zal je zoete dromen hebben. Er is ook een bos variant van de oranje markoesa. Die is even zoet, maar niet veel groter dan een knikker.
--------------------------------------------------------------------------------
Markoesa, zoete
Zoete variant van de markoesa, heeft een oranje schil.
--------------------------------------------------------------------------------
Montji-montji kersi
Deze kers dankt zijn naam aan het feit dat het uit mootjes bestaat. Deze kers verschilt van de gewone (Surinaamse) kers. Het heeft een harde ronde pit.
m.m.v. Maureen
--------------------------------------------------------------------------------
Mope
Zoete oranje vrucht, familie van pomme de cythere.
Gezegd wordt: Een buitenlander die deze vrucht eet, zal terugkeren naar Suriname.
--------------------------------------------------------------------------------
Olijf
De smaak kan varieren van zuur tot zoet.
--------------------------------------------------------------------------------
Papaja
Zoete vrucht met oranje vruchtvlees, rijk aan vitamine B, C en ijzer.
--------------------------------------------------------------------------------
Pikinmisfinga
Vinger bacove, niet veel groter dan een vinger.
--------------------------------------------------------------------------------
Pomme de cythere
De zoet-zure vrucht is eivormig en kan zowel groen als rijp worden gegeten. De pit is stekelig.
--------------------------------------------------------------------------------
Pommerak
Grote boom, de bladeren zij langwerpig en donkergroen. Bloemen met wijn- tot purperrode kroonbladeren en meeldraden. De vruchten zijn peervormig en is aan de top ingebogen. De buitenkant van de vrucht is rood tot donkerrood en het vruchtvlees wit.
--------------------------------------------------------------------------------
Pompelmoes
Citrus soort. Het vruchtvlees is roze - lichtrood.
--------------------------------------------------------------------------------
Rambutan
familie van lychee.
--------------------------------------------------------------------------------
Ronde birambi
Gooseberry. Het is een zure vrucht en wordt gestoofd of op azijn gezet.
--------------------------------------------------------------------------------
Sapotille
Het vrucht vlees is bruin en zoet en bevat zwarte pitjes.
--------------------------------------------------------------------------------
Sterappel
Is van oorsprong uit Midden Amerika en wordt nu overal in de tropen gekweekt. De balderen zijn aan de onderkant goudbruin. De vrucht is paars en bevat zoet vruchtvlees met zwarte pitjes. Op doorsnede vertoont de vrucht een sterpatroon, van daar de naam sterappel.
--------------------------------------------------------------------------------
Suikerriet
bamboe achtige plant, kan wel 5 meter hoog worden.
--------------------------------------------------------------------------------
Surinaamse appel
Is van oorsprong uit India. Heeft een licht-roze schil en is sappig. Er is ook een groene variant.
--------------------------------------------------------------------------------
Surinaamse druif
zacht kneden met de handen en het vruchtvlees eruit zuigen.
--------------------------------------------------------------------------------
Switbonki
Zoete boon.
--------------------------------------------------------------------------------
Tamarinde
Het vruchtvlees rond de pitjes is zuur.
--------------------------------------------------------------------------------
Watermeloen
Het vruchtvlees is rood en bevat veel kleine zwarte pitjes. Watermeloen bevat veel sap en is een uitstekende dorstlesser.
--------------------------------------------------------------------------------
Wilde switbonki
Wilde zoete boon.
--------------------------------------------------------------------------------
Zusterdruif
Wordt ook wel zeedruif genoemd. De boom heeft grote ronde of soms niervormige dik-leerachtige bladeren. Bij de bladsteel wordt de twijg door een vliezig kokertje omsloten. De vruchten lijken op een druif en zijn eetbaar.
--------------------------------------------------------------------------------
Zuurzak
De schil is groen met doornachtige uitsteeksels. Het vruchtvlees is zoet en zit vol zwarte pitjes